Որոշ թույներ մարդու մարմին են անցնում սննդի հետ։ Սննդային թունավորման երկու տեսակ կա՝ մանրէային եւ քիմիական։

Սննդային մանրէային թունավորման դեպքում սննդի հետ մարմին թափանցած ախտածին մանրէներն արտադրում են թունավոր նյութեր՝ տոքսիններ։ Մանրէային թունավորումներ ամենից հաճախ հանդիպում են հետեւյալ մթերքի օգտագործումից հետո՝ ապխտած միս, երշիկ, ձկնեղեն, կաթնամթերք, ձու, տնային պայմաններում պատրաստված պահածոներ եւ այլն։

Սննդային քիմիական թունավորումները տեղի են ունենում, երբ սննդի մեջ բարձր է որոշ մետաղների (ցինկ, կադմիում, կապար եւ այլն) քանակը, կամ առկա են թունավոր նյութեր։ Նման բան հնարավոր է, եթե սնունդը  երկար ժամանակ պահվում է մետաղյա տարաների մեջ։ Անգամ ջուրը, եթե երկար ժամանակ պահվի կապարե տակառում, կարող է դառնալ թունավորման աղբյուր։ Սննդային թունավորումները հաճախ ուղեկցվում են ջրազրկմամբ եւ հատկապես վտանգավոր են երեխաների, տարեցների համար։ Սննդային թունավորման նշաններն են. սրտխառնոց, փսխում, լուծ, ընդհանուր թուլություն, գլխացավ, գլխապտույտ, որովայնային ցավեր, մարմնի բարձր ջերմաստիճան։

Առավել մանրամասն՝ այստեղ